Villa Pinedo: voor kinderen van gescheiden ouders

Villapinedo.nl is een website speciaal voor kinderen van gescheiden ouders. De informatie op de website is ook nuttig voor ouders die gaan scheiden of gescheiden zijn. Kinderen kunnen daar lezen over ervaringen van andere kinderen met de echtscheiding van hun ouders. Hoe ga je om met ruzies? Wat als je minder of geen contact hebt met een ouder? Hoe vier je je verjaardag als je ouders net gescheiden zijn, etc. etc.

Op de website staat ook een open brief, die is opgesteld door kinderen van gescheiden ouders. De brief is gericht aan alle ouders die gaan scheiden. Een link naar de brief vindt u hier.

Uit onderzoek is gebleken dat de procedure van echtscheiding in Nederland teveel gericht is op bepaalde juridische punten, en te weinig op het leven en welzijn van de mensen waar het om gaat. De procedure van echtscheiding zou volgens professor Maurits Barendrecht heel anders moeten worden ingericht. Minder juridisch en meer gericht op het wegnemen van zorgen die mensen hebben bij echtscheiding.

Hoewel dit een sympathiek idee is, is dit eerder geprobeerd met de introductie van het ouderschapsplan. De bedoeling daarvan was dat ouders met elkaar in gesprek zouden gaan en dat meer zaken buiten de rechtszaal om zouden worden geregeld. Het aantal procedures lijkt echter juist toe te nemen, omdat het ouderschapsplan ook weer nieuwe vragen en geschilpunten kan oproepen. Zeker als ouders elkaar niet vertrouwen.

Kwalitatief goede mediation wordt van steeds groter belang om geschillen tussen mensen die gaan scheiden op te lossen. Luisteren naar elkaar en proberen win-winoplossingen te bedenken. Dat moet een solide basis leggen voor de situatie na echtscheiding.

 

 

 

 

 

 

Reageren gesloten.